2019. június 22., szombat

CÉLEGYENESBEN A LAMANTIN FESZTIVÁL

Holnap startol a jazzfolyam - 20. Lamantin Jazz Fesztivál

2019.06.22. Gróf István - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Jubilál a szombathelyi rendezvény: 20 évvel ezelőtt - akkor mindössze egy koncertnapot tartva - debütált a sorozat, mely mára a a város meghatározó kulturális attrakciója.

Zsebben is elfér az a színes kis programfüzet, ami minden információt megad az érdeklődő számára, így azt is, hogy a 17. alkalommal megrendezett Lamantin Improvizációs Tábor közel 100 hallgatója az idén is magas színvonalú képzést kap. Az állandóságot ebben a rendszerben az évek óta megelégedéssel és magasfokú szakmai tudással bíró tanári kar jelenti - a Svájcban élő Spányi Emil kivételével a hazai jazz elismert zenészei, tanárai. A változó a mesterkurzusok programja: ezeken olyan, a Fesztiválon is fellépő világhírű muzsikusok oktatják a hallgatókat, akiknek szakmai tapasztalatait vélhetően hasznosan beépítik tanulmányaikba a hallgatók. Míg élek, nem felejtem el, 2013-ban, mint a tábor legidősebb hallgatója- when I'm sixty four-, századmagammal csüngtünk Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres előadásán, és tapsoltuk vissza az első hallásra utánozhatatlan aszimmetrikus ritmusokat. Nos, az idén a brit Liane Carroll énekesnő-zongorista, az Amerikában élő osztrák gitáros, Wolfgang Muthspiel és a szintén újvilági lakosként visszajáró Németh Ferenc dobos lesznek a speciális kurzusok tanárai.
A fesztivál egy fellépős koncertjei a főszervező Tímár Péter szerint is, és általam is sokszor dicsért Weöres Sándor Színházbeli Lamantin Klubban lesznek. Hétfőn a Bartók-programjával már az országos elismerést learatott Sárik Péter Trió mutatja be koncertjét, míg szerdán a fúziós jazz, azaz a rock, a blues jegyeit karakteresen zenéjébe építő Juhász Márton Quartet lép fel, míg pénteken a hagyományos, 30-as, '40-es évekbeli swinges muzsikával a Hot Jazz Band tagjaira épülő Bényei Tamás és a Gramaphonia Hot Jazz Orchestra játszik. Ugyanitt, ugyanekkor, 20 órai kezdettel kerül sor a fesztiválnyitó koncertre 23-án, vasárnap, melyet a tanári kar tagjai állítanak össze, és a hagyományoknak megfelelően a zárónapi, a diákok által interpretált koncertre 29-én.
A két "nagy, színházi" koncert közül a 25-i, keddi előadás rendhagyó módon ezúttal a Weöres Sándor Színház nagytermében lesz, és a 2017 januárjában már a Szombathelyen fellépett etno- jazz formáció, a Borbély Mihály Polygon kezd. Őket Liane Carroll btit énekesnő- zongorista - háta mögött két hazai kísérőzenésszel - követi. Mind a jazz, mind a soul műfajában otthonosan mozgó előadó 25 éve a britek kedvelt "nagyasszonya", és ezt a neves londoni klubban, a Ronnie Scott's klubban számtalan előadásán bizonyította. Őt az a Németh Ferenc és csapata követi, aki tavaly nyáron szintén fellépett a Lamantin fesztiválon, igaz, más összetételű bandával. Az Amerikából hazalátogató dobos segítségei - az osztrák Wolfgang Muthspiel gitáros és magyar Tzumo Árpád zongorista is hozzá hasonlóan - a neves bostoni Berklee jazzfőiskoláján képeztették magukat. Izgalmas, korszerű jazz-zenére számíthatunk előadásukban.
A már hagyományos 27-i, csütörtöki blues-nap ezúttal sem a Fő téri sátorban, hanem, mint tavaly is, az Agora-MSH-ban lesz. Egy Misssissippi-delta akusztikus blues csapat, a Kenny "Blues Boss" Wayne zongorista-énekes köré szervezett zenekar kezd, hagyományos blues-zal, és persze - zongora lévén a fő hangszer - boogie-woogie-val, majd a hazai blues állócsillaga, Pribojszky Mátyás harmonikás-énekes lép fel ezúttal egy 15 tagú, fúvóskórussal megspékelt bandával, a Costum Big Banddel. Az este nagy ásza a blues zenében a különbözőséget, a másságot, a változatosságot jelentő new orleansi-stílust előadó zongorista, a brit származású Jon Cleary lesz. Aki hallotta már a sajnálatosan a hetekben elhunyt Dr. John-t zongorázni és énekelni, az képbe kerül ezáltal. A blues, a funky, a cydeco, a cajun, a jazz ötvözete lesz a zene, és félelmetesen jó hangulatot fognak teremteni a kvartettben fellépő zenészek, a bizarr néven futó Absolute Monster Gentlemen csapata.
Borbély Mihály zenész is elmondta, a szombathelyi jazztábornak rangja van. Országos rangja. A budapesti jazz-tanszakra való felvételik nem a nyár elején, hanem a Lamantin tábor befejezte után kezdődnek, ez pedig valóban egy előszűrő, egy próbatétel.
Reméljük, hogy mind a tábor, mind a fesztivál hallgatói ezúttal sem maradnak meghatározó élmények nélkül.

Megjelent a vaskarika.hu portálon 2019. 06.22-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése