2017. június 18., vasárnap

TUDOD, MITŐL LESZ 'HANGOS' A VÁROS! AJÁNLÓ A LAMANTIN JAZZ FESZTIVÁL KONCERTJEIBŐL

Tudd, mitől lesz 'hangos' a város! - Ajánló a Lamantin Jazz Fesztivál koncertjeiből

2017.06.18. Gróf István

Jazz, blues, soul, funk, azaz zenei ínyencségekbe "üthetjük a fülünket" mától egy héten keresztül! Meteorológia segédlettel esélyünk van egy nagyszerű fesztiválhetet végighallgatni úgy, hogy megismételhetetlen zenei élményeket szerezzünk ismét a vasárnap kezdődő Lamantin Jazz Fesztiválon.
18. alkalommal szervezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak a megyében és Nyugat- Dunántúlon, hanem országszerte is.
Amikor Jordán Tamás színházalapítás ürügyén 2008-ban körülnézett Szombathelyen, és azonkívül, hogy Nógrád megyén kívül nem volt megyeszékhely, ahol már ne működött volna teátrum, azzal a lehangoló véleménnyel is szembesült, miszerint Szombathely az egyetlen egyetemi város, amelyen nem látszik, hogy egyeteme van. Nincsen ifjúsága! (Amikor néhány hete Portugália egyetemi városában, a megyeszékhelyünknél alig nagyobb Coimbrában jártam, valóban nem lehetett száz métert megtenni a városban úgy, hogy ne találkoztunk volna diákcsoportokkal.) Nos, erre a június utolsó hete alaposan rácáfol: igazi pezsgő diákváros lesz Savaria erre a hétre, amikor másfélszáz hallgató és tanár - az Improvizációs Tábor résztvevői - alaposan felborítja a Fő téren és környékén a rendet: gitártokkal, szaxofonzsákokkal a hátukon vidám művészlelkek lakják be a várost.
A szélesebb közönségigény az ezzel egy időben megrendezett fesztiválra kíváncsibb inkább, mutatjuk, mitől lesz 'hangos' a város, mire hegyezhetjük fülünket:

Jazzhétfő

Az igazi jazzereknek szól a vasárnapi megnyitó után a hétfői, Weöres Sándor Színház nagytermében helyet kapó jazzkoncert, három rangos előadóval. A hazánkban oly sikeresen megsokasodott és népszerű, női énekesek köré szerveződött jazz combók közül Pocsai Kriszta lép fel most 2016 legelismertebb baritonszaxofonosával, egyben a Tábor tanárával, Elek Istvánnal és kvartettjével. A húsz éve az előadói pályán közismert, de a rádiós-riporteri poszton is népszerű énekesnőt ismét egy patinás nevű jazzmuzsikus, Babos Gyula és a Makrokozmosz névre keresztelt bandája követi. A Szabó Gábor utáni jazzgitáros generáció meghatározó alakja Babos, a '80-as évek elejétől a fúziós jazz megteremtőinek egyike, de az újat keresés végigkísérte, végigkíséri pályáját: most Bartók hatására szerzi muzsikáját, oldalán két meghatározó zenésztársával, az énekes-szaxofonos Winand Gáborral, és az új hangzásokra fogékony Fekete-Kovács Kornél trombitással. A hétfői koncert fénypontja Dado Moroni olasz pianista és triója fellépése lesz. Nos, ez összeállításában hasonló a Lamantinon tavalyelőtt óriási sikerrel fellépett Monty Alexander, vagy a tavalyi szenzációs Csík Gusztáv trióval. Azonban az Amerikába átköltözött olasz zongorista a swingen kívül járatos az azt követő stílusokban is. Ha több nevet nem, csak Clark Terry és Freddie Hubbard trombitások, vagy Ron Carter bőgős nevét említem, akikkel együtt játszott, alighanem izgalmas előadásnak nézhetünk elébe.

Soulkedd

A keddi nap a fesztivál történetében újdonság lesz: a jól bevált blues nap után debütál a soul & funky nap. Az elfogult jazzrajongók talán a popularitás oltárán feláldozott akciónak tartják ezt, de feltételezem, a nagysátorban megrendezendő két koncert forró hangulata előre prognosztizálható. A sok fúvóst használó, a '60-as évek közepén a fekete fiatalok körében a blues rajongását felváltó soul műfajában ugyanúgy, mint a '70-es években ugyancsak az amerikai feketék zenéjeként elterjedt funky a jazzes harmóniáival, akkord-használatával, az önfeledt improvizációkra ösztönző zenei világával közös alapon álla jazz-el. A hazai fellépői ennek a műfajnak a nagyszámú előadóval, köztük Galambos Dorina és Mujahid Zoltán énekes, valamint Csizmadia Zoltán basszerossal bemutatkozó Roadkill Cafe lesz, akik felpörgetik a hangulatot a sztár fellépő, az amerikai ütős, Jamal Thomas és ugyancsak népes csapata előtt. A jazz-funk, soul-jazz nagylemezzel is büszkélkedő dobos énekel is, és persze egy női énekes is beszáll mellé, mint ahogy a műfajban ez elengedhetetlen. Kíváncsian várjuk a koncertjüket, tudva azt, hogy előadásaik középpontjában a latin ritmusok és harmóniák állnak.

Dobszerda

A szerdai kamaraesten a Krúdy klubban egy lengyel formáció, Pavel Kaczmaczyk zongorista és triója lép fel. A fiatal krakkói billentyűs jónevű Európában: a 'Complexity in Simplicity' c. albuma sorra nyerte el a jazzvilág tetszését. A szaksajtó szerint a Kaczmaczyk név egybeköthető a jazzben a virtuozitással és a kreativitással. Ray Charles feldolgozásoktól a modern free-jazzig repertoárjában minden megtalálható. Izgalommal várjuk koncertjüket, pláne, hogy Mr. Krime nevezetű negyedik fellépő az elektronikájával mit tesz hozzá a produkcióhoz.

Bluescsütörtök

A bevált hagyomány szerint a Lamantin-csütörtök a bluesé. Az idén sem lesz ez másképp, és a viharálló sátor feltételezhetően megint teli lesz. Két hazai ász, a Szombathelyen már a Lamantin Klubban többször is fellépett Probojszki Mátyás Band kezd, majd Little G. Weevil, alias Szűcs Gabesz folytatja a sort. Az igazat megvallva, a 2010-es évek viszonylagos hazai blues-boomját bizony nekik is köszönhetjük! A Chicago-blues 20 éve profi szájharmonikása mindent tud, amit a műfajban tudni kell. Ha Charlie Musselwhite, a világ talán legjobb fehér pofagyalusa odaáll mellé játszani CD-je felvételén, akkor érthetővé válik, amit mondtam. Az '50-es évek retrohangulatú előadása, a boogie-val, funkyval megspékelt bluesa, közvetlen előadásmódja remélhetőleg újabb rajongókat szerez majd Pribo számára, ugyanúgy, mint Gabesznek is, aki Amerikában, jelenlegi lakóhelyén ezt már majdnem maximalizálta: néhány éve a műfaj szülőhazájában az International Blues Challange verseny győztese lett. Szerepelt már a Lamantinon, de most új dalokkal, új lemeze anyagával lep meg bennünket. A blues est utolsó fellépője az a Raphael Wressnig lesz, aki egyrészt a másodvirágzását élő Hammond orgona neves képviselője, másrészt szomszéd, aki a"sógorságot", a kitűnő, szintén osztrák gitárossal, Ripoff Raskolnikovval egyetemben komolyan veszi, és gyakran jár át hozzánk muzsikálni. A Soul Gift Band kíséretében olyan zenét várunk tőle, mint a Muzikum Klubban télen, amikor a blues, a jazz, a soul, a funky hívei is mind-mind elégedettek lehettek a hallottakkal.

Gitárpéntek

A péntek esti kamaraest hangszerösszetételében igen, hangzásában csak részben fog hasonlítani az előző estihez: orgona- gitár- dob triót, az olasz Agustino Di Giorgio Organ Triót fogjuk hallani, ahol az ász az Amerikából Európába visszatelepült jazz gitáros, Di Giorgio. Ő is többször járt már Magyarországon, együtt koncertezett pl. Gyárfás Istvánnal is, és a Fonó két lemezét is megjelentette. A jazz mainstream vonalán muzsikáló olasz mester most merőben új csapattal mutatkozik be, amelyre természetesen nagyon kíváncsiak vagyunk.
Meteorológia segédlettel esélyünk van egy nagyszerű fesztiválhetet végighallgatni úgy, hogy mint az elmúlt évekhez hasonlóan, nagyszerű, megismételhetetlen zenei élményeket szerezzünk ismét. Vehetjük a jegyeket!

megjelent a www.vaskarika.hu portálon 2017.06.18-án

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése