2018. szeptember 9., vasárnap

POSZTHIPPI SZINORGIA- LUZSICZA ÁRPÁD: TÁJAIM-TÁRGYAIM című kiállítása a Galéria Arcisban

Poszthippi színorgia - Luzsicza Árpád: Tájaim-tárgyaim című kiállítása a Galeria Arcisban

2018.09.09. Büki László 'Harlequin'
A negyvenéves múltra visszatekintő Galéria Arcisban nyílt meg szeptember 8-án Luzsicza Árpád Tájaim – Tárgyaim című kiállítása a sárvári Galeria Arcisban. A tárlatot Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szerkesztő nyitotta meg, zongorán közreműködött Gróf István.
Nemcsak azért volt különleges a szombati Luzsicza-tárlat, mert a képek nagy része még a liftbe sem fért be, hanem az időpontjában is: a Galéria Arcis tárlatai rendszeresen vasárnap 11-kor nyílnak. Talán a rendhagyó vizuális élmény miatt, Luzsicza Árpád - aki Lajos - tárlata szombat délután, egy esküvőktől nyüzsgő kellemes délutánon tárult a szépszámú érdeklődő elé. A Nádasdy-vár hídját és belső udvarát megpillantva meglepő, de jóleső érzés futott végig rajtunk az embertömeg láttán, ahogy leparkoltuk az autónkat, de közelebb érve az egy négyzetméterre jutó csokornyakkendők és menyasszonyok aránya már reálisba tolta a tárlatlátogatási intenzitás kérdését.
A galériába érve így is szemnek tetsző volt a részvétel és a kiállított anyag egyaránt. Leginkább a "művészien szertelen" jutott eszünkbe első benyomásként a képek láttán, a fiatalos színvilágú és dinamikus vonalvezetésű festmények szinte "harsogtak" a vásznakról, pedig Luzsicza mester nem mai "gyerek".
Egyhíjánhetven. Üdítő volt a későnyári fényaranyból beszédülni a fehér falú, színorgiával fejbe kólintó galériába, egy valóságos mesevilágba, vagy talán egy meseszerű valóságba?
Utóbbiba először a vernisszázst zongorajátékával előmelegítő Gróf István (aki portálunkon is míves nyomot hagy írásaival!!) zökkentett vissza, aki a Beatles örökbecsűjét, a közös ifjúkor emlékét, a Hey Jude-ot gondolta "tárlatfelütő zenének". A végén azt is megtudtuk, hogy István nemcsak nagyszerű zenei szakíró, hanem Sárvár legjobb kazoo-játékosa. Multiinstrumentális zenészkét bevetette még a pofagyalut és a cajont is élményfokozóként, ahogy az egy igazi bluesman-hez illik.
Luzsicza Árpád alkotásai az élményt adó humor, irónia fontosságáról beszélnek, munkáiból sugárzik a játékosság, a felszabadultság. "Az a világ, ami itt a szemünk elé tárul, egy életvidám, ironikus világ, amibe a nyitózenei is passzol, hiszen egy nemzedéket tartott össze" - összegezte a tárlatnyitó gondolatait Ambrus Lajos író.
"Egy kiállításban az a legfontosabb szempont, hogy a képek világában otthonosan és jól érezzük magunkat, értelmezzük saját belátásunk, fantáziánk szerint" - ajánlotta a látogatók figyelmébe a "háromtermes" tárlatot az író. Mi pedig belevetettük magunkat ebbe a játékos, szemkerekítő-szájgörbítő (felfele!) színorgiába, és ajánljuk melegen a hűvösebb és szürkébb napokra mindenkinek!
A Tatabányán született festő életét már ifjúkorában meghatározta a művészet, édesapja és nővére is festőművész, lánya pedig fotográfus. A prágai Képzőművészeti Akadémia elvégzése után több művészeti ágban, grafikában és szobrászatban is alkot. Aktivitását mutatja, hogy minden évben egyéni kiállítással is jelentkezik a csoportos tárlatokon felül.
megjelent a www.vaskarika.hu portálon 2018.09.09-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése