2017. november 24., péntek

LEZÁRULT A REFORMÁCIÓ 500 EMLÉKÉV

Lezárult a Reformáció 500 emlékév

Sárváron is lezárult a Reformáció 500 emlékév ünnepi eseménysorozata. A reformáció napjához, október 30.éhez kapcsolodóan városunkban a református és az evangélikus gyülekezeteknél is jelentős események zajlottak. A hívek arra emlékeznek, hogy 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 hittételét.

Október 29-én, vasárnap a vasi és zalai egyházközségeket összefogó Őrségi Református Egyházmegye tartott a reformáció 500. évfordulója alkalmából ünnepi istentiszteletet a Park Inn Hotel Festa termében. A konferenciaterem zsúfolásig megtelt, hisz e napon az egyházmegyében csak Sárváron hirdettek igét, a reformáció 500 emlékév kiemelt helyszínén. Az apostoli köszöntést Szentgyörgyi László sárvári református lelkész mondta el, az istentiszteleten közreműködött az egyházmegyei gyülekezeti kórus és Gróf István, a sárvári gyülekezet kántora.
Az ünnepi istentiszteleten igét hirdető Farkas Gergely, a Dunántúli református Egyházkerület püspöki titkára elmondta, hogy ezen a napon együtt keresik a választ arra a kérdésre: mi lehet a reformáció mára nézve fontos és érvényes üzenete.-A reformáció 500. évfordulója kapcsán sokat hallunk most erről, mégis jelentős feladat, hogy kisebb közösségekben is megtaláljuk, mi az, ami bennünket megérint- szólt a püspöki titkár. Az 500. évfordulóra emléktáblákat helyeztek el a református templomokban, így a sárváriban is. Ezek felirata egy ige: "Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz."
Az ünnepnapon, október 31-én sárvári evangélikus templomból közvetített a Kossuth Rádió ünnepi istentiszteletet. Nagy László, az MTVA evangélikus televíziós programokért felelős szerkesztője elmondta, hogy szinte már hazajárnak Sárvárra, mert oly sok itteni eseményről számoltak be az elmúlt évben.
A templomban Rostáné Piri Magdolna, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese hirdetett igét. Kiemelte a hit megtartó erejét, amely az eltelt öt évszázad során is megsegítette gyülekezeteiket a nehéz időszakokban. Ezt követően a parókia udvarán a gyülekezet elültette Luther almafáját, melyet a Földművelésügyi Minisztérium és a Reformáció Emlékbizottság ajándékozott ide.
-Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnénk egy almafát- szól Luther híres mondata. Fát a jövő számára ültet aza ember, még akkor is, ha az sokszor bizonytalannak tűnik. Ültessünk gyümölcsfát a múltra emlékezve, a jövő számára. jelképezze ez a fa, hogy a reformáció termékeny talajre talált Magyarországon, mélyen meggyökeresedett, és nap mint nap termi a hit gyümölcseit- mondta Gyarmati István lelkész az ültetéskor.
Végül a sárvári protestáns egyházközségek képviselői és az önkormányzat nevében Máhr Tivadar alpolgármester megkoszorúzta a Hild téren nemrég felállított Sylvester János szobrot.

PÁS, fotók Pajor András
Megjelent a Sárvári Hírlap 30. évfolyamának 22. számában, 2017. november 24-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése