2016. június 15., szerda

LAMANTIN FESZTIVÁL, BLUES-NAPI KEDVCSINÁLÓ

Lamantin Jazz Fesztivál: Blues-napi kedvcsináló

2016.06.15. Gróf István - Fotó: Delmark

A csütörtöki Blues-nap óriási szenzációt ígér: egy eredeti, Chicago -más néven urban- blues banda veri fel az éjszaka csöndjét a Fő téri sátorban és környékén. Lurrie Bell érkezik hozzánk csapatával. Édesapja, Carey Bell szájharmonikás a Chicago-blues királyának, Muddy Watersnek zenekarában is játszott, ráadásul a szeles városból visszaküldte serdülőkorú gyerekét, Lurrie-t a nagyszülőkhöz Mississippi államba, hogy ott megismerhesse a még mélyebb gyökerek révén az autentikus delta bluest is.
Nos, úgy tűnt, ragadt rá. Nem csak az ősök muzikalitása, hanem az ambíció is, és olyan mentorok, mint apján kívül a blues legendának tartott Eddie Taylor gitáros, Big Walter Horton harmonikás, Sunnyland Slim zongorista vagy Eddie Clearwater gitáros, akiknek hatására 19 évesen az Alligator blues lemezkiadó Living Chicago Blues válogatásán már játszhatott. Ez egy olyasmi vállalkozás volt akkor, mint nálunk talán az „Utolsó óra" népzenei értékmentés a Fonó kiadó gondozásában.
1977-ben a már nagyhírű blues díva, Koko Taylor bandájában nyűtte a húrokat, majd a '80- as években világutazó lett: fellépett a blues muzsikát az európai közönségnek megismertető American Folk Blues Fesztiválokon, többek között az NDK-beli körutak egyik fiatal szereplője volt. A '80-as évek végén személyiségi gondjai voltak, de a '90-es évek közepe óta az amerikai blues zenészek legelismertebbjei közé verekedte magát. Az Alligator, majd a nem kevésbé blues orientált Delmark lemezcég jóvoltából ontotta a lemezeket. 2014-ben a műfaj legnívósabb versenyén, a Blues Music Awards-on dalával, a Blues in My Soul-lal megnyerte a legjobb dal kategóriáját, a következő évben pedig a legjobb férfi blues előadó lett.
Kéthónapos olasz- spanyol körútjába iktatta be a Lamantin Jazz Fesztiválon való fellépését, hogy majd ezek után otthon, az általam már felfedezett Chicago-i bluesbarlangokban, a Buddy Guy' Legendben és a Rosa's Lounge-ban térjen haza az otthoniakhoz a nyár végén. Zenésztársai Anderson „Sonny" Edwards billentyűs, Melvin Smith basszeros és Willie „The Touch" Hayes dobos lesznek.
megjelent a wwww.vaskarika.hu portálon 2016.06.15-én, és 06.22-én ismét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése