2001. március 9., péntek

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TARTOTT AZ MDF

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TARTOTT AZ MDF HELYI SZERVEZETE SÁRVÁRON

Az elfogadott idei költségvetés egyes részeit taglalta bővebben az MDF helyi szervezete azon a sajtótájékoztatón, melyet február 22-én tartottak.
Gróf István, a párt elnöke, alpolgármester bevezetésképpen jelezte, hogy három területről szeretnének bővebben szólni: az intézményrendszerről, a szociális helyzetről és a városfejlesztésről. Majd azzal folytatta, hogy az MDF képviselői úgy gondolják, hogy az 1999/2000-es tanévben megvalósított racionalizálás (központi konyha, a Gárdonyi és a Sylvester iskola összevonása, a kollégium külön épületének megszüntetése) meghozta a gyümölcsét, hisz ezen lépések következményeként kiszámítható az a megtakarítás, amely már az idei költségvetésben is jelentkezik. Mégpedig úgy, hogy azt az intézményekre lehet fordítani. Ez az összeg 50-60 millió forintot tesz ki, ami az állagmegóvásra szánt tétellel együtt eléri a 100 millió forintot.Ezt azért is hangsúlyozta Gróf István, mert- mint mondotta- sem a fürdőfejlesztéstől, sem a csatornázástól, sem a szociális szférától nem vesz el összegeket. Majd azzal fojtatta, hogy a 35 millió Ft. állagmegóvási összeg mellett 22,5 millió Ft. jut az oktatási intézmények eszköz- felhasználására, és azt is jelezte, hogy a központi konyha mintegy 56 millió forintból szépült meg. Arról is szót ejtett, hogy fel kell tárni a konyhai szolgáltatással kapcsolatos mennyiségi és minőségi kifogások okait, s ha kell, akár a szerződést is felül kell vizsgálni.
Ezt követően azt taglalta, hogy valamennyi önkormányzati intézménynél, valamennyi ágazatban rendelkezésre áll a költségvetésben a torvényes előírásoknak megfelelő béremelés fedezete. Ezt követően levonta a következtetést, 2001-ben az intézmények pénzügyi biztonságban lesznek. Majd- az elmondottakra hivatkozva- érthetetlennek nevezte, hogy öten nemet mondtak a költségvetésre.
Dr. Szabó Gyula, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke elöljáróban arról beszélt, hogy 2000-ben indult a polgári kormányzat bérlakásprogramja. Kiderült, hogy kb. 27 ezer bérlakásra lenne szükség Magyarországon... Ehhez kapcsolódik a helyi önkormányzat szociális bérlakásprogramja is. Örömének adott hangot, hogy lényegesen javul az első lakáshoz jutók támogatása Sárvárott is az előző ülésen elfogadott rendeletmódosításnak köszönhetően. Azt is elmondta, hogy a módosítást a változó igények tették szükségessé. Ennek értelmében 2001-ben az önkormányzat 30 millió forintot szán az első lakáshoz jutók támogatására.Ez egyénenként 2 millió forint körüli összeget jelenthet. Az érdeklődők a Polgármesteri Hivatalban bővebb felvilágosítást kaphatnak erről. Azt ő is megjegyezte, hogy a támogatást a 35 éven aluli házasok vehetik igénybe.
Dr. Szabó Gyula beszélt az önkormányzati lakások eladhatóságáról, ezek mobilitásában beállt változásokról és az új bérlakások építéséről is. A kollégiummal kapcsolatos korábbi elképzelésekről is szót ejtett. Ennek során említette a Gondozási és Családsegítő Központ ideköltöztetési tervét, majd azt taglalta, hogy a magas ráfordítási, bekerülési költségek miatt az épület bérlakások kialakítására sem megfelelő.
Befejezésül Dr. Szabó Gyula arról adott tájékoztatást, hogy bizottsága tavaly 90 millió forinttal rendelkezett. A keletkezett igényeket sikerült kielégíteni ebből az összegből. Mivel 2001-ben várhatóan tovább csökken a munkanélküliség, az előirányzat összegét lehet csökkenteni. Ám, ha a rendelkezésre álló pénz elégtelennek bizonyulna, akkor az kiegészíthető lesz.
Ismét Gróf István vette át a szót. Elmondta, hogy három éve indult el egy folyamat a városrendezésben , mely a hagyományok és a kulturális értékek megőrzését tartja szem előtt. Fontos tényezőként említette, hogy javaslatukra főépítésze is van már Sárvárnak.(akkor Zsigmond László, egykori Makovecz-irodai mérnök lett a poszt betöltője- G. I.) Majd azzal folytatta, hogy a Városszépítő Egyesülettel való kapcsolat is szorosabbá vált. Az egyesület is sokkal jobban érvényt szerezhet elképzeléseinek, mivel önkormányzati támogatásuk megsokszorozódott. Folytatódik a padok, a szemétgyűjtők kihelyezése, szépül a zenepavilon, virágosabbá válik a város, és mintegy 40 millió forintot költünk a Nádasdy- vár állagmegóvására. Befejezésül a Kossuth-tér autóforgalomtól mentes, sétáló térré való átalakításáról beszélt Gróf István.
A Sárvári Hírlap kérdése kapcsán azt is elmondta, hogy- miután javaslatát a képviselőtestület megszavazta- várhatóan az idén megszűnik a városközpontban az orosz katonai temető. A katonák maradványait a városi temetőben helyezik el az ősz folyamán. Ez a művelet mintegy 2-2,5 millió forintjába kerül majd a városnak.

-ár
Megjelent a Sárvári Hírlap XIII. évfolyamának 5. számában, 2001. március 9-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése