2001. március 9., péntek

RÉGI-ÚJ VEZETŐSÉG A KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS ÉLÉN

RÉGI- ÚJ VEZETŐSÉG A KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS ÉLÉN

Február 8-án a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartotta ez évi első ülését a Sárvár Város és Kistérsége Területfejlesztési Társulás. Az ülés legfontosabb feladata volt a társulás tisztségviselőinek megválasztása, a 2001. évi költségvetés elfogadása, valamint a Kistérség idei területfejlesztési prioritásainak meghatározása.
Gróf István elnök beszámolójában elmondta, hogy 1999 óta jelentős változások történtek a kistérségi társulás életében. Az elmúlt két év során sikerült a társulás működéséhez szükséges tárgyi és pénzügyi feltéteteket megteremteni. Új működési és szervezeti szabályzattal, részben önálló költségvetési szervként működik a jövőben a társulás. A napi teendők ellátását két főállású munkatárs végzi. Lantos Adrienn a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából kistérségi megbízottként, Vargáné Horváth Judit a társulás megbízásából vidékfejlesztési menedzserként tevékenykedik. A hatékony munkavégzés érdekében önálló kistérségi menedzser irodát alakítottak ki, amelynek berendezéséhez pályázati forrásokat sikerült igénybe venni. A társulás működésének pénzügyi alapját a települési önkormányzatok területfejlesztési hozzájárulása adja. Ehhez különböző pályázati forrásokat lehet felkutatni. Ez a munka eredményezte, hogy 2001-ben a társulás a területfejlesztési hozzájárulás mértékének emelése nélkül (40 Ft/lakos) már közel 9,3 millió forinttal gazdálkodhat, ami közel háromszorosa a 2000. évinek.
Ezt követően került sor a tisztségviselők megválasztására. A társulás egyhangú szavazással újabb két évre szólóan elnöknek Gróf Istvánt, Sárvár város alpolgármesterét, , alelnököknek dr. Németh Kálmánt, Répcelak polgármesterét és Patyi Elemért, Bögöte polgármesterét, elnökségi tagoknak dr. Galántai Györgyöt, Szeleste polgármesterét és Nagy Károlyt, Nyőgér polgármesterét választotta. A társulás titkári teendőit továbbra is dr. Kulcsár László látja el. Ez évtől kezdődően ellenőrző bizottság felügyeli az elnökség munkáját. Tagjai közé Domján Lászlónét, Sitke polgármesterét, Kálmán Józsefet, Hegyfalu polgármesterét, valamint Krajczár Ferencet, Sótony polgármesterét választották.
A kistérség területfejlesztési prioritásai közé ez évben öt kiemelt területet soroltak. 1. Az ivóvízhálózat teljes kiépítése azokon a településrészeken, ahol ez még hiányzik. 2. A kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok elvégzéséhez tartozó intézmények felújítása. 3. Önkormányzati utak, járdák építése, felújítása. 4. Felszíni vízelvezető rendszerek kialakítása, felújítása. 5. Termelő infrastruktúra fejlesztése.
Az ülés vége előtt szó esett még a Széchenyi- tervvel kapcsolatos pályázati lehetőségekről, valamint a Nyugat- dunántúli régió turizmusfejlesztési pályázatairól. Dr. Kulcsár László tájékoztatta a a tagságot arról, hogy Phare CBC Kisprojekt Alap támogatásával elkezdődött a kistérség turizmusfejlesztési programjának kidolgozása, amely a tervek szerint az önkormányzatok és a vállalkozók bevonásával ez év szeptemberéig valósul meg.

Dr. Kulcsár László
Megjelent a Sárvári Hírlap XIII. évfolyam 5. számában, 2001. március 9-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése