2017. július 6., csütörtök

MI CAMINO- KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ A NÁDASDY-VÁR FOLYOSÓ-GALÉRIÁJÁN

MI CAMINO- BALOGH MÁRTA KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA A SÁRVÁRI NÁDASDY VÁR FOLYOSÓGALÉRIÁJÁN

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Nem megszokott kiállítást tekinthetnek meg most itt, a Nádasdy-vár folyosó-galériájában. Nézzük, mit rejt ez a titokzatosság:
A helyszín: Santiago de Copostela város bazilikája, Nyugat- Spanyolország, Galícia tartomány, Szent Jakab temploma ahol a szent életű ember maradványai nyugszanak. A zarándokok, akik meglátogatják e szent helyet, a Szent Jakab utat, azaz a Camino de Santiagot, röviden az El Caminot teszik meg. De sokan közülük tovább is haladnak egészen a tengerpartig folytatva útjukat, Finisterre városáig. Egyébként a spanyol diákoknak az érettségi feltétele 100 kilométer megtétele ebből az útból. Minden egyes diáknak!
Jeruzsálem és Róma után a harmadik leglátogatottabb keresztény zarándoklati célpont ez, ahova 2016-ban 278.000 zarándok érkezett. Nem csak katolikusok, hanem bárki!Akik szeretik a kihívásokat. Több tízezren végigjárták ezt lóval, szamárháton is, nemcsak gyalog.
Az El Cam független. toleráns, és befogadó!
Nem vezetett zarándoklat: mindenki egyénileg,a neki leginkább megfelelő lelki vezetettséggel járja be saját útját. az ót annyiféle, ahányan járnak rajta. A cél a z elindulás,a közelebb lépés.
Az út teljes , vagy részleges megtételét igazoló oklevél a Comopostala.
A zarándokút jelképe a fésűs-kagyló.

Három emlékemet had idézzem fel most Önöknek:
-A kommunizmus alatt, 1972-baen diákként Mariazellben is voltam, Ausztriában. Mi is az a búcsújárás?- jött a kérdés akkor.
-1995- Csíksomlyó.A csángó falvakból jöttek másfél-két napig gyalog az ottani filiák. Zarándokoltak, és énekeltek közben zászlaikat a magasban tartva.
-És a legfrissebb: 2017 áprilisa: Alcobaca, Bathala, Fatima- Portugália kegyhelyei, amelyek környékén rengeteg zarándokkal találkoztunk. Hol egyesével, hol párban, hol csoportosan.

Időpont: 2012 májusa, a francia út, St. Jean Pied de port felől. 1000 km, 46 nap-és egyedül.
-2014 szeptember, a II., a portugál út, Portó városából kiindulva.
-És most, 2017-ben jön a III. út!
A Cél: zarándokként végigjárni az utat, tapasztalni, lelket erősíteni, elmélyedni, önismeretet gyakorolni, kihívást teljesíteni.

De miért vagyunk végül is itt?
Igen, a helyszín, az időpont, a cél után jön a személy: Balogh Márta. A csepeli munkáskerületben vallásos környezet nélkül nevelkedett, és mára 60 esztendős asszony, aki életfilozófiájának változása, egyéni útkeresése során végigjárta, megtette, és megörökítette fényképeivel útjait. Művészi fokon. Hajnalban kelt, mikor a legszebb a táj, legélesebbek a kontrasztok.
És a KÉPEK:

-Ciruena Meseta- a gondolkodó szakasz, mely 100 km hosszú. Rózsaszínűnek tűnő út. csak a természet, sehol emberek!
-Bad Illdel Camino falu törvényoszlopa, ahol kihirdették a törvényeiket
- három funkciós kereszt a tengerparton: a hajósoknak is, a szárazföldieknek is és a zarándokoknak is jól láthatóan, használhatóan.
-Yuso falu templomának kupolája, ahonnan a spanyol nyelv eredetét is származtatják
- sárga nyíl az országúton, mely lehet krétarajz, de lehet bádogcső is bármi, amely útbaigazítja a zarándokokat
- és a sok sok növény, fa , virágok. Még az eukaliptusz fájé is, mely csak nyolc méter magasan virágzik

Korunkban, amikor minden ötödik ember művészi fotókat is készít, és minden századik fotóművésznek hiszi magát, akkor Balogh Márta fotóit nézve megállapíthatjuk: művészi fotók ezek! Pillanatokat, hangulatokat, impressziókat, érdekességeket kap lencsevégre.és még gratis kaptunk három grafikát is!
A két, már említett útjáról szól tehát e kiállítás anyaga. Fogadják őket szeretettel!

Gróf István, volt alpolgármester
fotó: Balogh Márta

elhangzott 2017. július 6-án délután 17 órakor Sárváron, a Nádasdy vár folyosóján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése