2004. november 5., péntek

OKTÓBERI LEVÉLHULLÁS- LÁSZÓFFY ALADÁR

ÉVEZREDNYITÓ BESZÉLGETÉSEK-
OKTÓBERI LEVÉLHULLÁS

Október 14-én ismét folytatódott az Évezrednyitó beszélgetések című előadás- sorozat a Nádasdy- vár dísztermében. Ezúttal Lászlóffy Aladár erdélyi író volt Gróf István önkormányzati képviselő vendége.
Az előadó- mint mondta-, szívesen jött Sárvárra és megilletődve lépett az évszázados falak közé, hisz a magyarság kultúrájában, történelmében mindig jelentős szerepet töltött be városunk.
A bevezető gondolatok után a sok- sok kötettel és több rangos elismeréssel, díjjal is büszkélkedő irodalmár az előadás címét világította meg a közönségnek. Az ősz óhatatlanul mindenkiben felidézi az elmúlást- mondta-, majd így folytatta: én, koromnál fogva (1937-ben született- a szerk.) ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyik már "hulló levél" hangulatban szemléli a létet. De általában is van egy hullás mindenki életében, és sajnos a világ is a leépülés fázisába került. Gond, probléma, széthúzás mindenütt. Mit tehetünk ellene? Igazán nem sokat. De minden országban, minden nép sorsában volt baj mindig. Ezért ne tekintsük magunkat nagyobb áldozatnak, mint bárki mást.
A történelmi eseményekkel kapcsolatban viszont a rálátás volna a fontos, és megérteni, érzékelni bennük azt, amit hasznosítani tudunk belőlük. Ne felejtsük el, ha több nem is, de két csodálatos pont volt, amire építkezhetünk: 1848-49 és 1956. Az író feladata meg, hogy írjon, ameddig bírja. Bár mostanában az emberek leszoktak az olvasásról, ezért beszélgetni kell, mint ahogy most mi is tesszük- mondta.
Az est második felében Lászlóffy Aladár ízelítőt adott írásaiból, és megcsillogtatta humorát is a jelenlévőknek, hogy, rácáfolva a mélabús címre, visszaidézze azoknak a régi, beszélgetős, téli estéknek a hangulatát.

B.P.
Fotók: Novák Zsuzsa
Megjelent a Sárvári Hírlap XVI évfolyamának21. számában, 2004. november 5-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése