2001. szeptember 16., vasárnap

A X. HISTÓRIÁS NAPOK MEGNYITÓJÁN ELHANGZOTT KÖSZÖNTŐ

A X. HISTÓRIÁS NAPOK MEGNYITÓJÁN ELHANGZOTT KÖSZÖNTŐ

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Szeretettel köszöntöm Önöket ezen a jubileumi rendezvényen, mely a Históriás Napok tizedik alkalma, ugyanakkor ezen rendezvénysorozat kezdetésnek huszadik évfordulójára is emlékezik.
A találkozó meghívóján ez szerepel: a Históriás Napok kezdetének 20. évfordulójára rendezi a Kossuth Lajos Művelődési Központ. Igen, 20 éve, 1980-ben kezdődött. Abban az időben, amikor Markó Péter akkori sárvári népművelő, ma a Vas megyei Közgyűlés elnöke, így fogalmazott:
"Azok a művészek, politikusok, közéleti személyiségek jöttek le Sárvárra, akik az itteni értelmiséggel karöltve határozott irányt szabtak a városban és Vas megyében annak a cselekvésnek, mely a XX. századot lezáró magyar megújulás elinditója volt ezen a vidéken."
Igen! 20 éve kezdődött. Dinnyés József volt az ötletgazda, hiszen városunk Tinódi egykori munkásságának helyszíne. A rendezvények szereplői amatőrök, a műfaj az énekelt versek és környéke, a tartalma: célzottan a társadalmi nyilvánosság kiterjesztése ebben a körben. Igen! Fejlődött, nőtt, népszerüsödött, alkalmazott műfajai szélesedtek. És ebbe a folyamatba még a testvérvárosi kapcsolatok is besegítettek. Nekem a legemlékezetesebb a kétnapos 1987 évi volt, amikor költők részvételéve is kiegészült a rendezvény, és amikor bizony rendesen továbbrepedtek az öreg Nádasdy- vár amúgy is repedezett falai Utassy József, Ratkó József kemény, kritikus, szókimondó gondolatai hallatán.
Igen, kinőtte magát a sárvári Históriás Napok. A hasonló kezdeményezések közül a diósgyőri térben és időben elkülönült, a pécsi a határon-túliakra koncentrált, a székesfehérvári pedig lassan elhalt.
Most, Sárvár harmadik aranykorában meg tudjuk idézni az elsőt, a Tinódiak kultúrára is vigyázó középkorát.Felidézzük úgy, hogy közben városunk ipara látványosan fejlődik, egyre növekvő idegenforgalmunk pedig korszakváltó fejlesztés alatt áll. Városunk harmadik erőssége, a kultúrája ezen a váron keresztül,- fizikailag és szellemileg egyaránt- árasztja nemes szellemét.
A Históriás Napok társadalmi célja nem a protestálás, a szembeállítás, hanem a rejtjelzett, burkolt üzenet továbbítása oly módon, hogy a közönség értelmesen szórakozzon, a hallgató az előadóval együtt aktív részese lehessen a produkcióknak. A mai estén "csak" négy előadót fognak hallani. Négy markáns, egymástól eltérő műfajban alkotó, mégis közös célokért alkotó művészt. Fogadják őket szeretettel!

Gróf István
alpolgármester
Elhangzott Sárváron, a Nádasdy vár dísztermében 2001. szeptember 16-án délután
Az eseményről bővebben a "Históriások jubileumi gálaműsora a Várban" c., e blogarchívumban is olvasható, Dr. Szabó Endre tollából a helyi újságban 2001. szeptember 28-án megjelent cikkből olvashatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése