2015. június 29., hétfő

INTERJÚ RÁDULY MIHÁLLYAL

"Nem élek a múltban!" - Ráduly Mihály-interjú

2015.06.29. - 00:30 | Gróf István - Fotók: Büki László 'Harlequin'

"Az egész kultúrában a nagy fellendülés '68 és '73 között volt. Egyfajta kegyelmi állapot, egyfajta áldott állapot volt ez a korszak. Abba a rendszerbe, ahonnan elkezdődött, ahogyan kialakult, bele tudott férni az a fajta gondolkodás, mint pl. a párhuzamosan működő zenekarok egymásra találása. Az egy csoda volt." Ráduly Mihállyal, a legendás Syrius együttes zenészével a Lamantin Jazz Fesztiválon készítettünk interjút, a „Nagy Syrius” értékeit megőrző és továbbvivő Syrius Legacy Band koncertje előtt.

Gróf István: A máról, a tegnapról és a holnapról is lenne néhány kérdésem...
Ráduly Mihály: Arra gondolsz, hogy volt egy ilyen című Syrius lemez? Ennek nem sok köze volt a zenekarhoz...

Az interjú tartalma megegyezik a 2015. 07.23-án, a www.bluesvan.hu portálon megjelent cikkben leírtakkal. G.I.


GI: Azt,- feltételezem-, nem mered kijelenteni, hogy „mindenevő„ vagy, de fiatal korban nyilván voltak kényszerhelyzetek is.
RM: Nem vagyok „mindenevő"! A Mediterrán meg a vendéglátózás gimnazista koromban volt, érettségi tájékán. Akkori másféléves szaxofonos ténykedésem kifejezetten a megélhetésemet segítette. Közben is próbáltunk jazzt játszani, de sok lehetőség nem volt. Ma jóval több van, de ahhoz képest, hogy mennyi tehetséges fiatal van, és mennyi platform, bemutatkozási lehetőség alig nyílik meg előttük. És ez elég szomorú. De ez a világon mindenhol így van. A jazz sohasem volt egy népszerű műfaj.

GI: Tehát úgy érzed, hogy ezzel meg van mentve az örökség?
RM: Hát ez maradt: ebből kellett gazdálkodni!

Megjelent a www.vaskarika.hu portálon 2015. 06. 29-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése