1999. február 12., péntek

TÍZÉVES AZ MDF HELYI SZERVEZETE

A jubileum kapcsán Gróf István, a helyi MDF- szervezet elnöke sajtótájékoztatón vont mérleget pártja szűkebb- tágabb pátriánkban betöltött szerepéről, tevékenységéről, majd az egyes fejlődési ciklusokat értékelte.

A szóban forgó időszakban három parlamenti és három önkormányzati választás is volt. Ezek eredményei egyfajta bizonyítványt is jelentenek számunkra- mondta Gróf István. 1990-ben- a megyében egyedüliként- dr. Gömbös Ferenc személyében MDF-es képviselő kapott bizalmat a választóktól, majd az önkormányzati választás során a helyi önkormányzat képviselő-testületébe is hárman jutottak be. Az 1994-es országgyűlési választásokon viszont vereség következett, ezzel együtt az önkormányzati választás is gyengébbre sikerült. Négypárti koalícióban indultunk, felismerve az összefogás szükségességét. Ekkor mégis csupán egy jelöltünk jutott be a képviselő- testületbe. Az 1998-as választások kapcsán újra eredményekről lehet beszélni, hisz MDF- FIDESZ összefogás után Kovács Ferenc kapta a körzetben a legtöbb szavazatot, s jutott be a parlamentbe. Az új önkormányzati képviselő- testületbe is négy képviselőnk foglal helyet. Közülük került ki a város alpolgármestere, ketten pedig bizottsági elnökök lettek.
Gróf István arról is beszélt, hogy az MDF helyi szervezetének életében- csakúgy, mint megyei és országos szinten- négy jól elkülöníthető szakasz különböztethető meg. Az 1988-as indulás mozgalmi időszak volt, a jóindulatú, amatőr politizálás jellemezte. Így eredményei sem nagyon lehettek. 1990-től 1994-ig az erő és a hatalom pozíciójában volt az MDF. A létszám kicsit megfogyott, de ellenállóbb lett a szervezete. A következő négy év (1994-1998) a hideg-zuhany időszaka volt. Az elszenvedett választási vereség után- mind országosan, mind helyileg gyengültek a pozíciók. Az MDNP kiválása is sokáig éreztette hatását. Ekkor távozott a korábbi elnök is. Az 1998-ban kezdődött időszakot viszont a profi, értékorientált politizálás jellemezte, s ezt már siker is koronázta- tette hozzá Gróf István.

Molnár Zoltán

megjelent a Sárvári Hírlap XI. évfolyamának 3. számában, 1999. 02.12-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése